Bagt butternut squash med rødløg og tahin-dressing

0

Butternut squash er nok en af mine top-3 favorit grøntsager. Den er utrolig alsidig og kan bruges kogt, bagt, moset, pureret i supper osv. Jeg elsker den bagt i ovnen vendt med en masse krydderier. Her har jeg fundet inspiration i en opskrift fra Yotam Ottolenghis kogebog “Plenty” – en klassiker du MÅ eje i dit køkken, hvis du vil have flere grøntsager ind i din madlavning, eller bare er løbet tør for ideer til hvordan man kan fremtrylle de vildeste retter – uden kød  – men til gengæld med masser af smæk på smagen. Denne salat kan spises lun, men er ligeså lækker serveret kold. Den er fremragende som “side-dish” til en suppe, og til et stykke fisk vil den være helt perfekt. Den er en hel ret i sig selv, drys med valnødder eller ristede pinjekerner, for at få lidt “crunch”.

Dressingen er prikken over i’et og udgøres primært af tahin. Tahin er en pasta af sesamfrø, som bliver brugt meget i det mellemøstlige køkken. Hvis du ikke har sådan et glas stående i skabet, kan du selv lave det på 10 minutter. Det er meget billigere end det, man køber. Du blender blot 2 dl sesamfrø i din blender indtil det bliver flydende. Det tager omkring 10-15 minutter. Opbevar det i et syltetøjsglas i kolonial-skabet, det holder længe. Hvis du ikke er til tahin-dressing, så lav istedet en guacomole og server til.

Bagt butternut squash med rødløg og tahin-dressing

  • 1 butternut squash
  • 2 rødløg
  • 2 spsk olie
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 tsk fennikelfrø
  • 1 tsk chili-flager (mindre hvis du ikke kan lide det stærkt)
  • 1 tsk stødt koriander
  • Salt og masser af friskkværnet peber
  • Frisk koriander og forårsløg til pynt

Tænd ovnen på 220 grader. Skær squashen i stave på 2 cm tykkelse. Hæld dem i en stor skål og vend med olie og krydderierne. Vend dem ud på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen i 30-40 minutter.
Skræl rødløg og skær dem i både. Vend dem med en smule olie, hæld dem i et fad eller på en bageplade og og bag ca 20 minutter. Lav imens dressingen:

Tahin-dressing

  • 2 spsk lys tahin
  • 1 fed revet hvidløg
  • Saften af en halv citron
  • 1 spsk soya
  • 1/2 dl vand (tilsæt mere, hvis den er for tyk)

Bland alle ingredienser sammen. Konsistensen skal være som tyk, flydende honning. Smag til med salt eller soya og evt. mere citron.

Tag grøntsagerne ud af ovnen, når bagetiden er slut. Lad dem afkøle lidt inden du arrangerer det hele på et stort fad. Drys med koriander og fintsnittet forårsløg. Giv gerne et drys spidskommen på også. Server med tahin-dressingen. Velbekomme.

Tilbehor_Butternut-squash_01

 

 

Share.

About Author

Passioneret mad-nørd. Brænder for at lave mad fra bunden med gode råvarer, gerne økologisk. Læser kogebøger og kigger på Pinterest til godnat-læsning. Spiser fortrinsvis vegetarisk. Er ikke fanatisk på nogen områder, men mener det handler om at bruge tid på at lave mad der er sund og smager godt. Vil gerne slå et slag for at tage børnene med i køkkenet - det er den bedste måde at lære dem om råvarer på. Og mad man selv har været med til at lave smager bare bedre.

Leave A Reply