Dal Makhani – indisk krydret og cremet dal med sorte bønner

0

Til alle dal-fans: Her kommer min version på en Dal Makhani. Det er noget af det allerbedste mad man kan spise, og én af de retter man ikke rigtigt kan få til at smage andet end fantastisk. Opskriften blev testet til en stor komsammen i efterårsferien på både børn og voksne – og blev godkendt af samtlige! De sammenlignede den med en chili con carne uden kød – og INGEN savnede kødet, tværtimod. Det er god gæstemad, hvis du serverer noget brød eller ris og nogle kålsalater samt ristede nødder til. Samtidig er det noget af det allerbilligste mad du overhovedet kan lave! Lav endelig rigeligt når du er igang. Det egner sig godt til frysning.

En dal er som regel lavet med linser,  og i den oprindelige opskrift stod der man skulle bruge urad dal-linser, men dem kunne jeg ikke finde i supermarkedet. I stedet brugte jeg sorte bønner – og det fungerer fantastisk. Urtekram har dem på dåse, hvis det skal gå stærkt. Men det er billigere at købe en pose og udbløde dem selv. Der er mad til mange i 500 g tørrede bønner! Og resten af bønnerne kan du jo bruge til en skøn kage: Chokolade-kage med sorte bønner 🙂

Dal Makhani

Til 4 personer

  • 3 dl sorte bønner (eller 2 dåser)
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 rød chili
  • 2 spsk friskrevet ingefær
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 hel stang kanel
  • 1 knivspids cayenne
  • 2 tsk røget salt eller røgaroma
  • 2 dåser flåede tomater
  • 2 1/2 dl vand
  • 1 spsk smør
  • 1 spsk olie
  • 1 dl fløde

Start med at sætte bønnerne iblød natten over eller minimum 8 timer. Dette gøres for at uskadeliggøre bønnernes indhold af lektiner. Hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt nyt vand ved lav varme i minimum en time eller indtil de er godt møre. Det kan godt tage længere tid, så hav tålmodighed. Rettens konsistens bliver IKKE god, hvis bønnerne kun er halvkogte!

Imens bønnerne koger, fintsnitter du hvidløg, løg, chili og ingefær. Stil det til side.

Når bønnerne er kogt færdig svitses løg, hvidløg, chili, ingefær i en stor gryde med 1 spsk smør og 1 spsk olivenolie. Lad det stege ved middelvarme i et par minutter, inden alle krydderierne tilsættes: Garam Masala, spidskommen, kanel og cayenne. Steg et par minutter. Tilsæt de flåede tomater og skru ned for blusset. Hæld de kogte sorte bønner i, tilsæt røget salt/røgaroma samt vand og lad retten simre i 40 minutter. Tag herefter kanelstangen op.

Når retten har simret, skal noget af dal’en blendes:
Jeg brugte en stavblender, og synes det fungerede optimalt. Put stavblenderen ned i gryden og blend så retten bliver cremet og bønnerne bliver delt. Det skal endelig ikke blendes til en hel glat suppe, noget af strukturen skal bevares, så der er lidt konsistens tilbage. Tilsæt fløde indtil du skammer dig, og smag retten til med salt og peber og røgaroma. Den bliver kun bedre af at stå på lavt blus og langsomt reducere, så retten bliver dejlig tyk og cremet.
Når konsistensen er perfekt, skal den lækre dal serveres med en klat creme fraiche, avocado-stykker, frisk koriander og naanbrød.

Vebelkomme!

Dal Makhani

Dal Makhani

 

Share.

About Author

Passioneret mad-nørd. Brænder for at lave mad fra bunden med gode råvarer, gerne økologisk. Læser kogebøger og kigger på Pinterest til godnat-læsning. Spiser fortrinsvis vegetarisk. Er ikke fanatisk på nogen områder, men mener det handler om at bruge tid på at lave mad der er sund og smager godt. Vil gerne slå et slag for at tage børnene med i køkkenet – det er den bedste måde at lære dem om råvarer på. Og mad man selv har været med til at lave smager bare bedre.

Leave A Reply