Kålrabideller med grønkålssalat

0

Forleden fik jeg en kålrabi af en veninde, som havde købt den på vejen ved et gårdudsalg. Hun syntes jeg skulle eksperimentere lidt, og se hvad jeg kunne få ud af den store knold som vejede lidt over 1 kg. Kålrabi er en overset grøntsag, som smager af en mellemting mellem kartoffel, gulerod og glaskål.

Jeg kender kålrabi fra min barndom, hvor vi fik den stuvet, altså kogt og blandet i en opbagt hvid sovs – serveret med kartofler og frikadeller. Den kan bruges til alle de ting ting du normalt ville bruge kartofler til.  Den lysegrønne, hvide eller lilla rod kan bruges rå i salater, kogt, bagt, stegt, som mos, i suppe, stuvet og i gryderetter. Den holder sig op til 2 måneder i køleskab, så en ret genial grøntsag lige at have liggende – anvendelsesmulighederne er mange.

Kålrabi er en af efterårets sunde grøntsager fyldt med C-vitamin og derfor også kaldt Nordens citron. Den indeholder desuden B-vitamin, calcium, kalium, fosfor, magnesiun, folinsyre og masser af grove kostfibre. Den var en vigtig råvare efter Første verdenskrig.  I Sønderjylland fik de vist lidt en “overdosis” af kålrabi, da den stod på menuen morgen middag og aften efter krigen, så den har haft et lidt blakket ry … Men det skal være slut med det renommé!

Forhåbentlig får denne sunde kålroe en gen-opblomstring. Min far har været på forkant og sået en hel mark med kålroer, da det nogle steder er svært at finde den i supermarkeder. Tag en tur forbi Sønderjylland eller råb dit supermarked op, hvis du vil prøve at lave mad med en skønne kålrabi!

Her kommer mit bud på et måltid der er sprængfyldt med alle de gode egenskaber vi får fra grøntsager.

Aftensmad_Kaalrabideller_02

Aftensmad_Kaalrabideller_04

Kålrabideller med grønkålssalat

  • 1/4 eller 1/2 kålrabi (afhængig af hvor stor den er, men )
  • 2 søde kartofler/gulerødder/pastinakker
  • 1 løg
  • 1 hvidløg
  • 1 rød chili (kan udelades)
  • 1 dl revet cheddar
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 tsk timian
  • 1 æg
  • Rasp, havregryn eller kikærtemel til at binde “farsen” sammen med
  • Salt, peber

Riv grøntsagerne i maskinen eller på et rivejern. Tilsæt de øvrige ingredienser. Hvis dejen ikke hænger sammen eller falder fra hinanden, så tilsæt lidt mere havregryn/kikærtemel/rasp. De er lidt porøse, men skal gerne hænge sammen, når man former dem til deller. Varm en pande godt op med olivenolie. Form massen til deller og steg dem ved høj varme, så de får en sprød skorpe. Kikærtemel er efter min mening den klare favorit til at opnå sprød skorpe. Steg dem ca 5 minutter på hver side og læg dem på et fad. De kan holdes varme i ovnen.

Aftensmad_Gronkaalssalat_01

Grønkålssalat

  • 1 pose/bundt grønkål
  • 1 chili
  • 3 tomater
  • Salt og peber
  • Solsikkekerner

Start med at ribbe grønkålsbladene af stokken. Hæld bladene i en stor skål med koldt vand og skyl dem i flere omgange. Dup dem tørre og skær dem i tynde strimler. Skær løget i tynde skiver. Halver tomaterne og befri dem for vand og kerner. Skær dem i tynde skiver/strimler. Varme en pande med lidt olie og sauter løg indtil de er klare. Tilsæt grønkålen og lad den stege med indtil den begynder at falde lidt sammen, det tager ca et par minutter. Tilsæt tomaterne lige inden servering, de skal bare lige varmes kort op. Smag til med salt og peber og server med et drys solsikkekerner og citronsaft.

Aftensmad_Gronkaalssalat_02

 

Share.

About Author

Passioneret mad-nørd. Brænder for at lave mad fra bunden med gode råvarer, gerne økologisk. Læser kogebøger og kigger på Pinterest til godnat-læsning. Spiser fortrinsvis vegetarisk. Er ikke fanatisk på nogen områder, men mener det handler om at bruge tid på at lave mad der er sund og smager godt. Vil gerne slå et slag for at tage børnene med i køkkenet – det er den bedste måde at lære dem om råvarer på. Og mad man selv har været med til at lave smager bare bedre.

Leave A Reply