Linsedeller med ricotta

0

Jeg elsker kogebøger.  Jeg samler på dem og læser kogebøger inden jeg skal sove. Jeg indrømmer gerne at jeg er en mad-nørd.

Der befinder sig en hel del kogebøger på mine reoler.  Efterhånden som jeg er blevet interesseret i LCHF og vegetar-mad, er de traditionelle/konventionelle opskrifts-bøger blevet udfaset.  Først var det vegetar-maden der fangede min interesse. Jeg kom nemlig til at læse Jonaathan Safran Foers´bog “Eating Animals”. Det er barsk læsning, som gav stof til eftertanke. Efterfølgende så jeg  filmen “Food Inc.” som tegner et pænt dystert billede af vores måde at behandle dyr på udelukkende for at kunne få det på middagstallerkenen.

Manden og jeg ville som et forsøg prøve at begrænse vores kødindtag. Det har faktisk være forbavsende let, altså at undvære kødet. Vi spiser meget sjældent kød nu. Min fordøjelse og krop fungerer meget bedre uden. Men indrømmet: Det kræver meget mere planlægning og kreativitet at finde på retter der stadig er mættende, nærende og proteinrige. Derfor har jeg selfølgelig måttet udvide kogebogs-litteraturen, så det ikke bliver de samme 7 retter, der er på repetoiret. Men hvor mange gange har jeg egentlig lavet nogle af de mange opskrifter? Alt for få gange. Men denne opskrift har jeg glædet mig til at prøve.

Den stammer fra mit sidste bogindkøb:The Sprouted Kitchen af Sara Forte. Superlækker samling af de bedste vegetar-opskrifter fra hendes blog. Billederne af de vanvittigt lækre linsedeller måtte jeg give et forsøg. Jeg har justeret lidt i opskriften og undladt brødkrummerne.

Aftensmad_Linsedeller_01

Linsedeller med ricotta

 • 1 kop sorte beluga linser
 • 2 kopper vand
 • 2 æg, sammenpisket
 • 1 spsk olie
 • 3/4 kop ricotta
 • 1/4 kop parmesan
 • 2 fed hvidløg
 • 1 tsk fennikelfrø
 • 1 tsk tørret timian
 • 2 spsk hakket persille
 • 1 tsk salt
 • Soya eller tamari
 • Peber eller 1/2 hakket chili

Kog linserne i en gryde til de er møre, det tager ca. 15-20 minutter. Hæld vandet fra og sæt dem til afkøling. Forvarm oven til 200 grader.
Kom linserne i en foodprocessor og blend indtil det bliver en grov puré. Hæld linserne over i en stor skål og tilsæt æg, ricotta, parmesan, hvidløg, fennikel-frø, persille, timian, salt og peber. Bland det godt sammen og lad stå og trække i 10-15 minutter. Hvis massen er for våd, kan du tilsætte lidt kikærte-mel – prøv dig frem. Hellere for lidt end for meget – mine blev lidt til den tørre side. Form herefter til små deller på størrelse med en valnød og sæt dem på bagepapir. Pensl dem med olie og giv dem ca. 15-20 minutter ved 200 grader indtil de er gyldne på toppen. Men smag på dem efterhånden – jeg gav mine grill til sidst og så blev de for tørre. De ville gøre sig godt istedet for falafel i nogle wraps.

Jeg servede dem med sobanudler der var vendt i sesamolie og salt. Hertil en kold dressing af tahin, soya, sesamolie, revet ingefær og hvid miso.  Pynt med springløg, chili og sesamfrø.

Aftensmad_Linsedeller_02
Aftensmad_Linsedeller_03

Share.

About Author

Passioneret mad-nørd. Brænder for at lave mad fra bunden med gode råvarer, gerne økologisk. Læser kogebøger og kigger på Pinterest til godnat-læsning. Spiser fortrinsvis vegetarisk. Er ikke fanatisk på nogen områder, men mener det handler om at bruge tid på at lave mad der er sund og smager godt. Vil gerne slå et slag for at tage børnene med i køkkenet - det er den bedste måde at lære dem om råvarer på. Og mad man selv har været med til at lave smager bare bedre.

Leave A Reply