Jeg kan slet ikke få hænderne ned over denne tærte, som bare smager forrygende. Vi kører videre med ukrudts-temaet… Denne gang er det brændenælder der skal i maden. De er dødirriterende at have i haven – men til gengæld er de gratis, smager som spinat og er fyldt med C-vitamin og jern. Jeg plukkede en pose på Amager Fælled. Her vrimlede det med små topskud, som er de mest velegnede til at bruge i maden. Ramsløg står lige nu i fuldt flor, så skynd dig at komme ud og plukke de dejlige aromatiske blade. De kan bruges i wokretter, pesto, foccacia, tomatsauce, salat, på smørrebrøddet eller som her i en tærte.
Tærte med brændenælder og ramsløg
Til tærtebunden
- 50 g mandler
- 50 g græskarkerner
- 50 g solsikkefrø
- 20 g hørfrø
- 10 g sesamfrø
- 40 g smør
- 1 spsk gul HUSK (Loppefrø-pulver)
- 1 æg
- 1/2 tsk salt
Blend alle nødder og kerner til fint mel. Tilsæt smør, salt og HUSK og kør til dejen begynder at samle sig. Tilsæt ægget og kør en kort tut i blenderen til dejen er samlet. Stil dejen på køl i 30 minutter. Lav imens fyldet.
Til fyldet
- 1 stor skål brændenældeskud
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 håndfuld ramsløg
- 1 tsk timian
- 100 g øko gederulle/ fetaost
- 3 æg
- 50 g revet cheddar
- 2 dl mælk (soya-, havre- og mandelmælk kan sagtens bruges)
- 1 spsk olie
- Salt, peber og en knivspids chilipulver
Tænd ovnen på 175 grader. Rens brændenælderne i flere hold koldt vand. Afdryp dem godt i en si. Hak dem groft og stil til side. Snit løg, hvidløg og ramsløg og steg dem ved middelvarme i et par minutter. Tilsæt de hakkede brændenælder, timian, salt og peber. Steg videre indtil brændenælderne er faldet godt sammen. Sluk herefter og lad dem afkøle.
Imens laves æggefyldet: Pisk æg med mælk og smuldr gederullen/fetaosten ned i skålen. Tilsæt revet cheddar, salt peber og lidt chili.
Tag dejen ud af køleskabet og pres den ud i en tærteform. Forbag dejen i 10 minutter. Tag den ud af ovnen og tilsæt brændenældefyldet samt æggemassen. Bag i ovnen 20-25 minutter eller indtil toppen er gylden. Giv den eventuelt en tur under grillen (husk at holde øje!) så låget bliver sprødt.
Server lun med en sprød, grøn salat og du har det herligste måltid. Velbekomme!